8-bitový proudový počítač je až 8 hodin

[Ben Eater] zveřejnil několik videí z 8bitového počítače bez cpu čipu, který zcela postavil na prkénku před několika lety. Poté, co byl požádán o schémata, konečně přiznal, že neměl žádný. Místo toho se rozhodl, že jej znovu vytvořit a udržet video záznam každého kroku v procesu. Můžete vidět jeho výkopové video, níže, ale můžete také najít 30 mnohem více novější videa pokrývající témata z návrhu ALU a odstraňování problémů s DIEFINE LED displej. Dokonce používá Arduino pro program EEPROM, který používá nahradit spoustu logiky.

Pravděpodobně budete chtít počkat, dokud nebudete mít nějaký čas zdarma, protože je zatím asi osm hodin videohovorů. Videa začínají se základním časovačem 555 a pracují odtud. Každý kus dostane test oddělený od celku, takže s štěstí nebudete mít nemožnou práci, která se snaží vyřešit celou věc na konci.

Takové projekty jsou rozhodně nepraktické, ale pokud si někdy chcete opravdu pochopit, jak funguje CPU, budování je skvělý způsob, jak rozvíjet tento porozumění. Navrhli bychom se učit Verilog nebo VHDL a budování na FPGA, ale mřížkový počítač má určité pouliční cred a určitě má velké množství blikání světel.

Návrh CPU následuje design v knize “Digital Computer Electronics”, takže pokud jste byli těžké o obnovení toho, můžete se s tím také následovat. Kniha je mimo tisk, ale v těchto dnech zjištění tiskových knih není velmi obtížné.

Většina preparátových počítačů, které vidíme, použijte CPU čip, takže nepotřebují jako spousta plastů. Jak byste mohli očekávat i některé z nich jsou messier než ostatní.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *